Πανεπιστημιο Κρητης
Τμημα Επιστημης και Τεχνολογιας Υλικων

Φυσική Στερεάς Κατάστασης: Εισαγωγή (ETY305)

Ημερολόγιο μαθήματος

Ημερομηνία Περίληψη μαθήματος
23/9/09
Εκτιμήσεις τάξης μεγέθους
Οι εκτιμήσεις τάξης μεγέθους είναι πολύ χρήσιμες τόσο για τον σχεδιασμό νέων υλικών όσο και για να μπορούμε να απορρίψουμε παράλογα αποτελέσματα από ένα λανθασμένο πείραμα ή υπολογισμό. Τέτοιες εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν με τρεις τρόπους:
  • Εμπειρικά: Με βάση την εμπειρία μας, ξέρουμε τι τιμές να περιμένουμε για διάφορες ποσότητες. Πχ. ξέρουμε ότι τα συνήθη υλικά έχουν πυκνότητες στην περιοχή από 0.2 g/cc (φελός) έως 23 g/cc (Όσμιο).
  • Ημιεμπειρικά: Χρησιμοποιούμε κάποια απλά αποτελέσματα από την εμπειρία μας, και κάποιους τύπους για να καταλήξουμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. πχ. ακόμα κι αν δεν θυμόμαστε νούμερα για πυκνότητες, ξέρουμε ότι τα ατομικά βάρη των στοιχείων είναι περίπου A=10 έως 100 gr/mol, και οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι d = 1 έως 3 Å. Άρα μια τυπική τιμή της πυκνότητας ενός μετάλλου θα είναι m/V=(Α/ΝA)/(4/3π(d/2)3) δηλ. γύρω στα 10 g/cc.
  • Από πρώτες αρχές: Χρησιμοποιούμε μόνο θεμελιώδεις φυσικούς νόμους (πχ εξίσωση Schrodinger, νόμοι θερμοδυναμικής) και θεμελιώδεις φυσικές σταθερές. Για το παράδειγμα της πυκνότητας, χρειαζόμαστε μια εκτίμηση της μάζας του πυρήνα και του μεγέθους του ατόμου.
    • Η μάζα του πυρήνα μπορεί να εκτιμηθεί αν σκεφτούμε ότι τα νετρόνια και πρωτόνια του πυρήνα έλκονται με ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις, οι οποίες είναι δυνάμεις επαφής. Άρα στον πιο σταθερό πυρήνα όλα τα νουκλεόνια θα πρέπει να είναι γειτονικά. Η πιο σταθερή τέτοια διάταξη αποτελείται από μια σφαίρα και 12 όμοιες σφαίρες γύρω της, άρα συνολική μάζα 13mp. Στην πραγματικότητα οι αλληλεπιδράσεις είναι κάπως πιο περίπλοκες, και ο πιο σταθερός πυρήνας είναι ο Fe με 56 νουκλεόνια, αλλά όπως βλέπετε δεν πέσαμε και πολύ έξω! Άρα εκτιμούμε ότι μια τυπική μάζα ατόμου 10mp.
    • H ακτίνα του ατόμου θα προκύψει από την κυματοσυνάρτηση των ηλεκτρονίων του, η οποία θα προκύψει ως λύση της εξίσωσης Schrodinger. Επομένως η ακτίνα θα εξαρτάται από τις ποσότητες h, m, e, ε0. Με διαστατική ανάλυση βρίσκουμε ότι η τυπική τιμή της ακτίνας είναι h2ε0/me2, περίπου 1 Å.
    • Συνδυάζοντας τα παραπάνω, βρίσκουμε ότι η τάξη μεγέθους της πυκνότητας ενός μετάλλου είναι 10 g/cc.
Η μέθοδος της διαστατικής ανάλυσης
  • Οι διαστάσεις (μονάδες) ενός φυσικού μεγέθους γράφονται με μοναδικό τρόπο σαν συνάρτηση των θεμελιωδών διαστάσεων. Στο σύστημα SI, αυτές είναι πέντε: το μήκος (L), η μάζα (Μ), o χρόνος (T), το ηλεκτρικό φορτίο (Q) και η θερμοκρασία (T).
  • Διαστατικά ανεξάρτητα μεγέθη είναι εκείνα των οποίων οι μονάδες δεν συνδέονται. Πχ η ενέργεια, ταχύτητα και μάζα δεν είναι ανεξάρτητα, αφού οι μονάδες [Ε]=[m][u]2 (πχ στο SI J=kg (m/s)2). Αντίθετα, τα μεγέθη ενέργεια, ταχύτητα και μήκος είναι διαστατικά ανεξάρτητα.
  • Θεώρημα: Από διαστατικά ανεξάρτητα φυσικά μεγέθη υπάρχει ένας και μόνο συνδυασμός που έχει δεδομένες μονάδες.
  • Δείτε το άρθρο της wikipedia και τη σελ. 15 του βιβλίου "Κβαντομηχανική Ι" του Σ. Τραχανά.
30/09/09 Σκοπός της ΦΣΚ. Ιδιότητες στερεών. Οικουμενικές ιδιότητες (που διαφέρουν λίγο από στερεό σε στερεό, πχ. πυκνότητα) και χαρακτηριστικές ιδιότητες (που εξαρτώνται πολύ από το κάθε δείγμα, πχ αγωγιμότητα). Τι καθορίζει την πυκνότητα των στερεών: η ηλεκτροστατική έλξη μεταξύ ατόμων και η κβαντική αντίσταση στον εντοπισμό των ηλεκτρονίων.
7/10/09 (Κεφ. 2) Η πυκνότητα του στερεού από πρώτες αρχές. Το μοντέλο Jellium. Το μέτρο ελαστικότητας και εφαρμογές: πώς αλλάζει η πυκνότητα του στερεού με την πίεση. Υπολογισμός της ενέργειας συνοχής με το μοντέλο Jellium.
14/10/09 (Κεφ. 3) Η κυματοσυνάρτηση ηλεκτρονίων στο μοντέλο Jellium. Επιτρεπτές τιμές του κυματανύσματος και του κυματάριθμου. Υπολογισμός του κυματάριθμου και της ενέργειας Fermi, καθώς και της πυκνότητας καταστάσεων. Μέση κινητική ενέργεια ηλεκτρονίων, υπολογισμός της παραμέτρου α του μοντέλου Jellium.
21/10/09 (Κεφ. 4) Τάξη μεγέθους της μέσης μετατόπισης για την κβαντική και την θερμική κίνηση των ιόντων. Χαρακτηριστικά κυμάτων: μήκος κύματος, κυματάριθμος, κυματάνυσμα, περίοδος, συχνότητα, εγκάρσια και διαμήκη κύματα. Επιτρεπτές τιμές του κυματανύσματος ιοντικών ιδιοταλαντώσεων, κυματάριθμος Debye και ταχύτητα του ήχου. Φωνόνια και ιδιοταλαντώσεις. Πυκνότητα καταστάσεων.
30/10/09 (Κεφ. 5) Κατανομές Fermi-Dirac και Bose-Einstein. Τα φωνόνια είναι μποζόνια με χημικό δυναμικό μ=0. (Κεφ 5) H έννοια της θερμοχωρητικότητας. Θερμοχωρητικότητα λόγω ηλεκτρονίων και λόγω φωνονίων για ψηλή και χαμηλή θερμοκρασία.
Τα κβαντικά σωματίδια: Φερμιόνια και μποζόνια

Τα στοιχειώδη σωμάτια χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τα φερμιόνια και τα μποζόνια. Τα φερμιόνια έχουν ημιακέραιο σπιν (1/2, 3/2 κτλ). Φερμιόνια είναι τα σωματίδια που φτιάχνουν την ύλη, όπως πχ το ηλεκτρόνιο, το πρωτόνιο και το νετρόνιο. Τα μποζόνια έχουν ακέραιο σπιν (0, 1, 2 κτλ). Μποζόνια είναι τα στοιχειώδη σωματίδια που αντιστοιχούν σε αλληλεπιδράσεις, όπως το φωτόνιο (φως και γενικότερα ηλεκτρομαγνητικά κύματα), το φωνόνιο (ελαστικές παραμορφώσεις), το βαρυτόνιο (βαρύτητα) και άλλα. Ένα σύνθετο, μη στοιχειώδες σωμάτιο, όπως πχ ένα άτομο που αποτελείται από πολλά ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια, μπορεί να είναι μποζόνιο ή φερμιόνιο, ανάλογα με τους προσανατολισμούς των σπιν των συστατικών του. Έτσι το άτομο του Η είναι φερμιόνιο (σπιν 1/2), ενώ το άτομο του He είναι μποζόνιο (σπιν 0).

Η απογερευτική αρχή του Pauli ορίζει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε δυο φερμιόνια του ίδιου συστήματος στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Για τα μποζόνια δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Σε θερμοκρασία 0, όλα τα μποζόνια βρίσκονται στη κατάσταση χαμηλότερης ενέργειας. Αυτό λέγεται συμπύκνωση Bose-Einstein. Αντίθετα, τα φερμιόνια για Τ=0 καταλαμβάνουν μια κατάσταση το καθένα μέχρι να φτάσουμε στην ψηλότερη, η οποία λέγεται ενέργεια Fermi. Για ηλεκτρόνια υπάρχουν συνήθως δυο καταστάσεις ίσης ενέργειας για κβαντικό αριθμό προβολής του σπιν ms=1/2 και ms=-1/2, και για αυτό στη Χημεία συνήθως αγνοούμε το σπιν και θεωρούμε δυο ηλεκτρόνια σε κάθε κατάσταση.

Αν η θερμοκρασία δεν είναι μηδέν, ο μέσος αριθμός σωματιδίων σε μια κατάσταση, n(ε), δίνεται από τη σχέση n(ε)=1/(exp(β(ε-μ))+1) για τα φερμιόνια (κατανομή Fermi-Dirac) και από την n(ε)=1/(exp(β(ε-μ))-1) για τα μποζόνια (κατανομή Bose-Einstein). Στους τύπους αυτούς ε είναι η ενέργεια της εν λόγω κατάστασης, μ το χημικό δυναμικό και β=1/kT. Εν γένει αν τα σωματίδια που μελετάμε δεν έχουν σταθερό αριθμό αλλά μπορούν να δημιουργούνται και να καταστρέφονται χωρίς ενεργειακό κόστος (όπως τα φωνόνια), τότε θα είναι μ=0. Αλλιώς το χημικό δυναμικό υπολογίζεται από τη σχέση ∫n(ε)ρ(ε)dε=N, όπου ρ(ε) είναι η πυκνότητα καταστάσεων και Ν ο αριθμός των σωματιδίων (για ηλεκτρόνια είναι Ν/2, αφού είναι δυο σε κάθε κατάσταση).

4/11/09 (Κεφ. 5) Το μοντέλο Einstein για τη θερμοχωρητικότητα. Συντελεστής θερμικής διστολής: τάξη μεγέθους, σχέση για ψηλές θερμοκρασίες (α=4nikB/B). (Κεφ. 6) Ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην ύλη. Οι βασικές ηλεκτροστατικές, ηλεκτρονικές και οπτικές ιδιότητες (διηλεκτρική σταθερά, αγωγιμότητα, δείκτης διάθλασης) και πώς αυτές σχετίζονται: ε=ε0+iσ/ω, n+iκ=√(ε/ε0).
13/11/09 (Κεφ. 6.1-6.4) Διηλεκτρική συνάρτηση στο μοντέλο ελευθέρων ηλεκτρονίων. Υπολογισμός της διηλεκτρικής συνάρτησης ε(ω) για μεγάλα μήκη κύματος (k→0). Ο τύπος του Drude για την αγωγιμότητα. Η διηλεκτρική συνάρτηση ε(k) για ω→0 και το φαινόμενο της θωράκισης. Υπολογισμός του μήκους θωράκισης. Ταλαντώσεις πλάσματος.
18/11/09 (Κεφ. 6.6, 7.1β) Διαφάνεια μετάλλων στο υπεριώδες. Πλασμόνια. Η ειδική αντίσταση μετάλλων σαν συνάρτηση της θερμοκρασίας. Ποιοτική εξήγηση του τύπου του Bloch. Απλά μέταλλα σε μαγνητικό πεδίο. Ο τανυστής ειδικής αντίστασης σε ομοιογενές υλικό. Φαινόμενο Hall.
25/11/09 (Κεφ. 7.2) Υπολογισμός του συντελεστή Hall στο μοντέλο Jellium. Οι τανυστές της αγωγιμότητας και της διηλεκτρικής σταθεράς. (Κεφ. 13.1) Ορισμοί και θεωρήματα για κρυσταλλικά πλέγματα. Διανύσματα πλέγματος, διανύσματα βάσης, συγκέντρωση ατόμων, αριθμός και απόσταση γειτόνων και άλλες ιδιότητες συνήθων κρυσταλλικών δομών.
2/12/09 (Κεφ. 13.1,13.3) Σύνθετες κρυσταλλικές δομές: εύρεση διανυσμάτων πλέγματος και θέσεων ατόμων βάσης. Παράδειγμα: η δομή του βουρτσίτη. Άσκηση: να βρεθούν οι σχέσεις των πλεγματικών σταθερών και της πλεγματικής παραμέτρου ώστε κάθε άτομο να έχει τέλεια τετραεδρική δομή (ιδανικός βουρτσίτης). Το αντίστροφο πλέγμα και η ζώνη Brillouin.
4/12/09 (Κεφ. 8.1, 10.2, 9.1) Η μέθοδος LCAO. Εφαρμογή σε διατομικό μόριο. Οι παράμετροι ε και V2, πρόσημο και απλές εκτιμήσεις. Μελέτη με LCAO απλού μονοδιάστατου στερεού. Ενεργειακές ζώνες και ενεργός μάζα. Διάκριση μεταξύ μετάλλων και μονωτών.
16/12/09 (Κεφ. 9.2 και άλλα) Δυο γενικεύσεις της θεωρίας LCAO: τριδιάστατο πλέγμα Bravais με ένα τροχιακό s ανά άτομο και μονοδιάστατη αλυσίδα με δυο διαφορετικά άτομα. Ζώνη Σθένους, Ζώνη Αγωγιμότητας, χάσμα. Οδηγίες για την τελική εξέταση.

Περιγραφή του μαθήματος στον οδηγό σπουδών

H ύλη που καλύφθηκε το ακ. έτος 2006-2007

H ύλη που καλύφθηκε το ακ. έτος 2007-2008

H ύλη που καλύφθηκε το ακ. έτος 2008-2009

H ύλη που καλύφθηκε το ακ. έτος 2009-2010

Σύντομη περιγραφή της ύλης, της βιβλιογραφίας και του τρόπου εξέτασης για το έτος 2008-2009.

Αρχική σελίδα