Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πανεπιστημίου Κρήτης
Υπολογιστική Επιστήμη Υλικών II: Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Δομής (ETY 512)
Βιβλιογραφία
Παρακάτω παρουσιάζονται βιβλία που αναφέρονται στο γενικότερο θέμα του μαθήματος, που είναι η Density Functional Theory (DFT) και η χρήση της σε υπολογιστικές προσομοιώσεις υλικών. Στη σελίδα των ασκήσεων θα υπάρχει και προτεινόμενη βιβλιογραφία για κάθε εργαστηριακή άσκηση. Το βιβλίο του Martin καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, αλλά είναι πολύ πιο λεπτομερές
από όσο χρειαζόμαστε σε αυτό το μάθημα. Τα άλλα βιβλία που προτείνονται είναι πιο γενικά και πιο εύκολα στην κατανόηση, και έχουν ένα η δυο κεφάλαια σχετικά με DFT και εφαρμογές της.
- Αντωνίου Ν. Ανδριώτη, Υπολογιστική Φυσική, τόμος ΙΙ, 1999. Στο κεφάλαιο 8 θα βρείτε μια πολύ
καλή και συνοπτική παρουσίαση της θεωρίας DFT. Στο κεφ. 9 περιγράφονται ποικοίλες εφαρμογές της DFT σε απλά μοντέλα, και πολλά αναλυτικά παραδείγματα προγραμμάτων για την επίλυση της εξίσωσης του Schrödinger, συμπεριλαμβανομένης και της μεθόδου ανάπτυξης σε επίπεδο κύματα.
-
Frank Jensen, Introduction to Computational Chemistry, Wiley-VCH, 2nd edition 2006. Αναλυτικότατο βιβλίο, που περιγράφει τις περισσότερες γνωστές υπολογιστικές τεχνικές. Το κεφ. 6 περιγράφει την DFT, ενώ
στο κεφ. 12 περιγράφεται η μέθοδος TST (Transition State Theory).
-
Efthimios Kaxiras, Atomic and Electronic Structure of Solids, Cambridge University Press, 2003. Εξαιρετικό βιβλίο, που δίνει έμφαση στην
κατανόηση απλών εννοιών. Το κεφ. 2 δίνει μια ωραία περιγραφή των διαφόρων προσεγγίσεων που οδηγούν σε εξισώσεις ενός ηλεκτρονίου. Τα κεφ. 3-5 περιγράφουν τη θεωρία των ζωνών και τις βασικές εφαρμογές της.
-
Richard M. Martin, Electronic Structure: Basic Theory and Practical Methods, Cambridge University Press, 2004. Ογκώδες βιβλίο, που αναπτύσει το θέμα σε όλη του τη λεπτομέρεια. Το κεφ. 3 παρουσιάζει τις γενικές αρχές ενός πολυηλεκτρονιακού συστήματος. Τα κεφ.6-9 δίνουν λεπτομερέστατη περιγραφή της DFT. To κεφ. 11 περιγράφει τα ψευδοδυναμικά, και το κεφ. 13 περιγράφει το ανάπτυγμα σε επίπεδα κύματα.
-
Jos M. Thijssen, Computational Physics, Cambridge University Press, 1999. Ένα από τα καλύτερα βιβλία στο αντικέιμενό του. Το κεφ. 5 περιγράφει τη DFT και δίνει οδηγίες για να γράψετε ένα απλό πρόγραμμα. Το κεφ. 6 περιγράφει ωραία την εφαρμογή μεθόδων ηλεκτρονικής δομής σε στερεά.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Θεωρία ηλεκτρονικής δομής
Προγράμματα και βάσεις δεδομένων